Krismöte bland tomtarna


image291

Snögubben tyckte vi skulle ha is i magen, kylan och snön kommer snart, "se bara på hur dom har det nere i Värmland -15 brrrr grader".

Jultomtarna tyckte inte att de var något att skämta om, "det kommer att bli ett elände att dra kälkarna däruppe i år.." 
För lill-tomten var det första säsongen som han deltog " vi måste göra ALLT för att fixa detta, jag ringer till kung Bore" Själv sa jag till dom att detta är något som ni får fixa, efter det drack jag ett glas oboy och gick ut i den vackra  december dagen.

image292

Ute var det ett lugn, där Kung Bore hade sprayat vinter snö på grenar och ängar


                                       


Jag passerade en båt som förgäves väntade på att åter få komma ned i det kommande varma försommar vattnet..

Och jag såg ett hus där träden utanför väntade på att åter få börja växa..

Då jag passerade huset funderade jag på hur det skulle vara att sitta därinne och dricka oboy och se den frostbitna ängen, samt  se vintern förvandlas till vår.

Jag vandrade åter hemåt för att dricka varm glögg med tomtarna och spela lite spel.
En Alladin ask väntade visst oxå där hemma.

God Jul!
                                                

Dagens julklapps-tips

Inspelningsbar DVD med 160 GB hårddisk

image288

Ja den är bra, ja den är FANTASTISK
Nej den är intge krånglig, JA du kan använda den.
NEJ det är inte samma som att ha en video bandspelare, det här är NÅGONTING totalt annorlunda.

Vad som är bra????

-
Det du spelar in blir lila bra som orginalet, INGET kvalitets bortfall i bilden ( allt sparas i hårddisken)

-Överför LÄTT bilder från din digital camera eller videkamera till DVD och se på TV.

- Du slipper leta bland alla dina 100 videoband, allt sparas på hårddisken där det är LÄTT att hitta.

-Denna maskin kommer att glädja ALLA i familjen under MASSOR av år framåt, och det dessutom VARJE DAG

- Om du blir kissnödig eller sugen på en smörgås då du sitter och ser på Aktuellt  i direktsändning( vilket jag brukar bli) tryck på PAUSE,  hårddisken spelar in, och då du kommer tillbaka så fortsätter du att se därifrån du gick

Vad väntar du på?

-Spring och köp en inspelningsbar DVD med hårddisk, har själv haft min i ca 2 år, sedan den dagen är det julafton för mig VARJE KVÄLL då jag sätter mig vid TVn.

Och du .. mellan dig och mig .. Välj LG ( bra kvalitet, användar vänlig samt lågt fläktljud)

GOD JUL

Romantisk dag med min superpuma
image289
Du behöver inte stressa o titta på klockan min älskling, jag spelar in Glamour på vår nya DVD


Tomten SVETTAS - Rapporter från Jul-Sverige

Vädret: Värmebölja i Nikkaluokta 2007-12-18

Sommarmoln.Se rapporterar från norr

Julvädret är upp och ner, eller hur? När köldrekordhållaren Nikkaluokta hade plus 10 grader klockan 02 natten mot tisdag och varmast i länet, då är det inte som det brukar veckan före jul. 


Klockan sex på tisdagsmorgonen hade länets orter följande temperaturer:
Luleå, Boden, Överkalix och Nikkaluokta 7, Vidsel, Kiruna och Jokkmokk 6, Pajala, Gällivare och Arjeplog 5, Haparanda, Karesuando och Arvidsjaur 4, samt Riksgränsen 2 grader.

image282
Värmen slog till i Nikkaloukta på Måndagen och många ortsbor sökte sig ut i den varma december dagen, man kunde även se tomten ta igen sig i gräset vid Torneträsk strand denna varma december dag.

Från Uppsala rapporterrar vår utsände Lisa Dalman för Sommarmoln.se att....


Lisa provar julklapp på HM i Uppsala

"Stölder i julhandeln

I takt med julhandeln ökar antalet stölder. Sedan första november har Uppsalapolisen fått in 249 anmälningar om stölder ur bilar och 126 anmälningar om ficktsöld. avslutar Lisa"


Och från cyber världen ( internet) rapportar vår utsände Leffe Blom


Leffe chattar

"Julhandeln på nätet fördubblad

Julhandeln på internet har ökat kraftigt i år - fakturabolaget Kreditors statistik visar på en fördubbling. Men ändå är handlarna inte nöjda. Det milda vädret har drabbat e-handeln särskilt hårt.


E-handeln drabbas värre av vädret än den vanliga handeln. När folk inte får julstämning för att det är vinter, går folk ut senare för att handla julklappar. Det drabbar e-handeln eftersom det då är för sent för att handla klapparna på nätet. Avslutar Leffe Bom direkt för Sommarmoln.Se"

Och från Stockholm berätta Leffe Siverguldkranzhauser för Sommarmoln.Se  att..


Julhandeln mot nytt rekord


En lodis i vägen för vår utsände


"Klockan tio i tolv gick ridån upp i Nordiska Kompaniets (NK) skyltfönster. Hundratals barn och föräldrar trängdes framför årets julskyltning. Svensk handel tror på försäljningsrekord - för tolfte året i rad.

Louise Löfenhauser är pr-ansvarig på NK, hon vill inte avslöja hur stor varuhusets omsättning är under julhandeln.

- Men den är stor. En sådan här dag passerar mellan 30.000 och 50.000 och tyvärr en och annan lodis eller socialsbidrags tagare  genom NK, säger hon.

Enligt prognoser från Handelns utredningsinstitut förväntas julhandeln i år uppgå till 62 miljarder kronor. Det motsvarar drygt 6700 kronor per svensk och är en ökning med 7,5 procent jämfört med förra året då handeln omsatte totalt 57,6 miljarder kronor.
Sedan 1996 har julhandelns omsättning ökat varje år och årets ökning är den största sedan 1999.

- Det här blir barnens jul, säger Margareta Tallenstiernahauser  pressansvarig på Svensk handel.
Och med det menar hon julklappar.

Försäljningen av leksaker har gått upp med 20 procent årets två första kvartal jämfört med samma period förra året."

Sommarmoln.se återkommer med MER JUL 

 


Ny skandalös julshow

Liza Minnelli, 61, kollapsade redan efter tredje numret under julshowen "A classic Christmas show"Nu får missnöjda gäster ersättning från arrangören.

image281

Minnelli tvingades avbryta konserten och fördes bort från scenen. Polis kallades till arenan för att lugna agressiva och besvikna fans, som betalat mellan 600 och 1 200 kronor för biljetten.

Trollkarlen Joe Labero och skivbolagschefen Bert Karlsson såg showen på Scandinavium i Göteborg i tisdags.

- Hon var inte riktigt närvarande. Hon verkade vara på någon annan plats. Man hoppades att hon skulle komma igång, men det lossnade aldrig riktigt. Hon var osammanhängande och upprepade sig själv flera gånger, säger Labero.

- Det hela var bara pinsamt. Jag hade aldrig betalat hennes gage, inte ens halva. Publiken var jättesur, säger Karlsson.

Med var även Leffe Blom, "det är för tusan skandal, det är jul snart och vi stockhomare vill se friska fräsha stjärnor, inte någon som håller på att dö framför våra fötter, dö får man göra någon annan stans inte framfrör ögonen på mig, mina företags kolleger och framför allt inte inför min familj"

Kommentar från dagboken / 2 Veckor till Jul - Jag köper glas-djur


image277
Foto : Bloggarn själv

 Exakt 32 år tidigare, exakt denna tid  hade jag köpt glas-djur

Dagboks anteckning:

" Torsdagen Den 11/12-1975. Vidsel: I dag Har jag köpt En jul-klapp Åt Vivianne. Det var Glas Djur. Strömmen gick Alldeles Nyss. Det är + 3C"

Bloggmaster kommenterar:

Vivianne bodde granne med mig, hennes pappa jobbade i skogen och varje morgon for han iväg tidigt tidigt tillsammans med andra "timmer-huggar- män" i en grön domänverks buss för att många, många timmar senare komma hem då dagen hade förvandlats till kväll.
Jag var glad att min pappa jobbade som polis och slapp vara ute i dom mörka kalla vinter dagarna och frysa  i skogen.

Jag och Vivianne hade bestämmt att vi skulle köpa julklappar till varandra, så jag fick pengar av min mamma och tog sparken och sparkade ned på byn för att se om jag kunde hitta någon present.

Då jag kom ned till Lindroths som affären hette så kunde jag se Vivianne inne i affären, jag kunde se, spinka ( spionera) genom skylfönstret att hon höll i en kartong med glas-djur, jag förstod att denna kartong var till mig.

Jag gömde mig bakom en snöhög och väntade på att hon skulle komma ut.
 Då hon kom ut gick hon till sin spark och då hon sparkade hemåt kunde jag se påsen på sparken med ett paket i. Paketet med glas-djuren tänkte jag.

Jag gick in och köpte ett likadant paket till henne.  Den julen så fick både jag och Vivianne glas-djur i julklapp.


image278
Foto : Eivor Lundström
Affären som sålde glas-djuren 1975


1 DAG SENARE.../ Dagboks anteckning
"Fredagen Den 12/12-1975. Vidsel : I dag Har vi varit och Lussat i kappelet. O i Högstadiet o i MATBESPisningen och Hos En Mattant. Annika olsson var Lucia. Vi skulle igentligen Ha Lucia i Morgon fast då går vi inte i skolan, Det är -10 grader kallt ute"

Bloggmaster säger:
OTROLIGT vilken härlig tid.. JUL i skolan.. mysighets faktorn slår i topp!
Är det någonting som JAG verkligen saknar från min skoltid så är det tiden före jul!!!
Det är Lucia, samligar i kapellet, och glitter i håret på flickorna. Mat-tanterna bjuder på lusse bullar o saft, och i gymnastik salen är det samligar med roliga mysiga inslag.
Jultid i Vidsels Central skola det är 100000 procent JUL!!!

image280

Efter en dag som stjärngosse var man trött och då passade det bra att spela trafik- memory med Vivianne.

Jag hade redan avslöjat 2 julklappar och det var 2 veckor kvar ..
Det var mindre än 2 veckor kvar innan tomten skulle komma, och jag visste redan vad som fanns i 2 av dom julklappar som tomten skulle komma med, nämligen....1 kartong med glasdjur...samt...en LP-skiva med Sparks som jag hade önskat mig..den skivan hade mamma och pappa köpt åt mig bl a, jag hittade den i förrådet under alla gamla kuddar och täcken som fanns där inne på en hylla, dom hade försökt gömma den på ett bra ställe, men dom hade inte insett att deras son var en duktig spion.

Skivan med Sparks visste jag var jättebra, jag hade hört många låtar på radion, och deras bästa låt, hette " this town arent big enough for both of us" det betydde visst " denna by är inte tillräckligt stor för oss båda", jag brukade tänka på pojken som sköt tomtebloss med luftgevär mot mig då jag hörde den låten, eller på Niklas, Agneta och alla andra som sa till mig.. " du kan inte pjata jent"  Jag sa ingenting till dom utan bara tänkte för mig själv..
This town arent big enough for both of us

Följ dramatiken i Vidsel 1975 på www.sommarmoln.blogg.se   som vi säger ...to be continued

Seen on Tv - Sporten Längdåkning


Ok då byter vi kanal!!! Det är söndag och det är SUPER SÖNDAG eller vad sägs...

Herrarnas stafett
, Damernas stafett  ( i längdåkning) , Skidskytte, Slalom för damer, Fotboll Middlesbrough -Arsenal!!!!!!!!!

Stäng dörrarna, släck lyset.. Passa på och njut över  att du lever i den bästa av alla "TV-Sport Världar" som finns!!
Och till Tv-Radio tjänst säger jag!! Skicka mera inbetalnings kort, jag kan betala DUBBELT ja TRE DUBBELT!!!


image274
OK!!! Då förflyttar vi oss från CANAL+ Action till TV2 SUPERACTION!!!


image275

20071209 DAVOS  Kl 12.41

Dom åker backe upp och backe ned , upp och ned i 40 stenhårda kuperade km, en sträcka som det skulle ta " a half lifetime" för "IDOL Marie", "Bonde söker fru Anders", eller Leffe på grillen att genomföra.

Vinner gör en tjeck ,och 2a blir en Italienare Sverige är bara 0.5 sekunder bakom!!

Jag tänker tanken då jag ligger i soffan och dricker oboy och äter en kaviar smörgås, och ser denna 2 timmar långa dramatiska  svettiga uppgörelse mellan riktiga män hur det skulle kännas om jag åkte ursinnigt mellan " Vidsel och Älvsbyn" i mitt livs stora genombrotts tävling i Världscupen o blir slagen av en tjeck med hocke frilla.
Och detta med 0.5 sekunder!!

Att notera..

Alla åkte med mössa utom Svenskarna som hade .. P A N N B A N D

Niklas Jonnson som kommentator blir bara bättre och bättre ..

Om Marcus Fagervall åkte .. hur långt efter skulle han vara...

image273
Jag 90-03-21 Andörjan ( någonstans mellan Vidsel och Älvsbyn) Kl 13.47

Mina armar kändes som bly.. skidorna som att jag hade lagt klister under hela skidan, det var 0 glid!
Kl var 13.47 och segraren hade redan gått i mål, själv hade jag 12 km kvar.

Jag funderade på om jag skulle hinna fram till mål, innan vårvintern hade förvandlats till sommar.

En 3 åring i galon byxor började springa vid min sida då jag passserade dom, jag försökte hänga med.. Men orkade inte  hålla det tempot.

Dags att handla

image269


2 L Mjölk ( mellan)
1 L Fil
2 paket Jos
Kaviar
Wc Papper
Aftonbladet med Tv-bilaga
Fullkornsbröd
Julmust ( ej light)
Köttfärs
2 hg rökt skinka
Apelsiner
Godis ca 3hg
Pasta
Oboy
Kakor
 Gevalia Kaffe

Eller vänta... jag skippar nog köttfärsen...eller vänta jag åker nog till en annan affär.

Goodnight were ever you are!

/ Bloggmaster


Julfest i Luleå höll på att sluta i krig.

image262
Linda Bentzing även kallad "Linda B" var kvällens stora stjärna.


Från fest till totalt kaos

LULEÅ.
Julgalan förvandlades från fest till totalt kaos när det var dags för jättepubliken att hämta ytterkläderna.
Det handlade om tusentals ilskna och panikslagna människor i timslånga köer.
Norrbottens-Kuriren i samarbete med Sommarmoln.se sökte igår förgäves ansvariga för en kommentar.

Jerry Williams, Linda Bengtzing, Andreas Johnson, Markus Fagervall plus en handfull artister som bl a Rolling Stones stod för stjärnglansen. Julgalan blev som vanligt en succé när det gällde underhållningen.

När sedan Rolling stones  och vår stora stjärna Marcus " Idol" Fagervall  samt de andra artisterna hade levererat havererade organisationen runt Julgalan totalt. Från midnatt och en och en halv timme framåt var kaoset totalt framför disken till garderoben.

-De sprang ju som yra höns där bakom disken, säger Leffe som tillsammans med sambon Bettan Boop hade betalat 1.400 kronor per biljett, fast vi är ju företagare som tjänar massor med pengar det är inte det som är problemet, utan det som det gäller är att vi vill att dom ska visa respekt för oss då vi väl vill ut.

Det var köer, köer, köer ... Jag går aldrig mer på Julgalan, säger Bettan Boop som gav högsta betyg till artisterna.
"Idol" Marcis var fantastisk!"! I övrigt hade hon mycket mer att önska.

-Maten var ljummen, det var slagsmål lite överallt speciellt då Keith och Mick skulle äta. Jag tyckte faktiskt synd om de som jobbade. Det är ris till organisationen och ros till artisterna speciellt till Linda B.

image263
Rolling Stones intog scenen kl 22.45 efter det att Linda Bentzing hade uppträtt. Även Stones medlemmarna tycker att det var svårt att få ut sina kläder ur garderoben efter showen " vi fick vänta i 1 tim och 4 min"  det är lite för lång tid tycker Keith.

Nära att bli ett krig

Inne i garderoben, som enligt uppgifter sköttes av en lokal idrottsklubb, såg det ut som en krigszon. När det var som värst var stämningen riktigt obehaglig och personal ställde sig upp för att få den ilskna publiken att minska på trycket mot disken. Panik rådde och ordningsvakterna var chanslösa när de försökte mota tillbaka folkmassan.

Ett antal uppgivna och besvikna besökare tog saken i egna händer och tog sig in i garderoben.
Under söndagen försökte Kuriren tillsammans med Sommarmoln.se nå någon ansvarig på produktionsbolaget Svensk nöjesutveckling, som är ansvarig för Julgalan, men utan att lyckas, enda kommentar man lämnar är " vi förstod att Idol Marcus skulle dra mycket folk men kanske inte så mycket som det nu kom".


1a advent / Kommentar från dagboken

image253
Foto: Bloggarn själv
Vi närmar oss julen


söndagen den 30/11-1975 vidsel

"I dag Har jag varit till Lottornas jul-Basard. jag vann där en Bröd-spade. jag Har varit ikväll och sett på jul-Skyltning. Det var kul. jag Har sett på pojken med Guld Byxorna. Det är -4 grader kallt." (dagboks ant)


Barnen i byarna runt Vidsel, som Manjärv, Bredsel, Vitberget, kunde inte gå och se Jul-skyltningen, för dom hade inga affärer, dom valde att leka i bl a skogen i stället.

Adventskalendern 1960-till idag klicka HÄR

Onsdagen den den 3/12-1975.vidsel

"I dag Har det snöat så mycket Att jag knappast kom fram med sparkentill skolan. jag Har varit och köpt en dricka och chips För Att vi ska i morgon till Bad-Huset. Det är -7grader." (dagboks ant)

Ja vi åkte eller rättare sagt körde , sparkade spark till skolan, jag hade en lite större spark där min pappa med en löd-kolv ristat in "30195" som var vårat telefon nummer, sparken hade långa medar och på ena medan var det en mindra platta där man kunde ha ena foten då man sparkade. 

Men denna dag var det så mycket snö så att man inte kom fram, han som körde plog bilen var på verkstaden på OK och lagade plogen med att svetsa.

På tal om plog, så hade även jag en plog som jag brukade sätta längst fram på sparken, jag hade alltid drömt att få köra plog bil, men min pappa sa då " men vad ska du göra på sommaren då när det inte finns någon snö" jag insåg att det inte var kul att köra grusbil, så jag bestämmde mig för att mitt val att vara pilot skulle vara mycket bättre, för då kunde man flyga året om.

image260
På vissa ställen i Vidsel hade det kommit så mycket snö så att man valde att sitta hemma och dricka kok kaffe ( som man drack på den tiden), lösa korsord och lyssna på radion som spelade Jim Reeves julsånger, ute så var det -12 grader kallt och i fjärran kude man se en älg vandra.
Då jag kom hem efter denna snöiga dag så höll mamma på att laga mat, hon hade fått nya recept kort med posten, det skulle bli något nytt och gott med fisk berättade hon. Jag drack ett glas oboy och åt en smörgås, och gick ut i den snöiga december kvällen, som på en given signal hade alla jul i sina fönster.

Alla utom i ett hus, där bodde det visst en farbror som inte hade någon fru, han bodde där själv med sin busiga pojk, som brukade skjuta med luftgevär laddat med tomtebloss då jag sparkade förbi.

Jag tyckte synd om farbrorn som inte hade jul i sitt fönster och som hade en son som helt plötsligt kunde börja skjuta.

Ute var det norrsken, jag hade mina nya skoter-skor på mig, bävernylon byxor, en jacka med en isbjörn på, lovikka vantar samt get skinns handskar ovanpå. Om 1.5 timme skulle vi äta.

RSS 2.0