A Camera close to me - 29 November 2009 1a AdventÄntligen var det 1a Advent, Äntligen hade min kära M bakat Semlor lussebullar och Äntligen kunde nedräkningen mot Julen börja. Det enda som fattades var meterdjup snö samt kyla som biter på kinderna.
Ute 8 grader varmt ,  och gröna gräsmattor .

Vi hade inlett denna dag med att kl 11 besöka kyrkan där vi fick lyssna på vackra julsånger, samt kloka ord.
Och nu låg doften av lussbullar över vårat kök


Vy från min plats vid köksbordetL hade byggt pepparkakshuset, själv stod vi för indragning av belysning samt finnishen med snö.. som egentligen
var B O M U L L .


Jag ville visa dom vad en riktig adventskalender var, så jag plockade fram DVDn med Adventskalendern från 1969 dvs den bästa, Herkules Jonssons storverk. Till det drack jag julmust, men efter ett tag såg jag att jag var ensam kvar i soffan


1an på ljuset = 1a advent.

Bästa adventskalendern hittils = Herkules Jonssons storverk
Bästa Julskiva = Jim Reeves - 12 songs of christmas


Västerås 1967 - Mina TV funderingar.


Västerås 1967 - Jakobsgatan 61 

" - Men går det verkligen inte att göra något som innebär att jag, mamma, pappa o min bror kan sitta i soffan och ändra ljudet på tvn ..
Sen så tycker jag att  det är konstigt att det bara finns en  tv-kanal, och varför, varför skall dom visa denna kanal i svart-vitt, det är väl endå inte så verkligheten ser ut.

Sen så skulle det nog vara lättare för mamma då hon dammsuger om inte tvn var så klumpig och stod mitt här på golvet, tänk om man kunde göra den tunn och snygg så att man kunde hänga upp den som en tavla nästan på väggen.

Och ljudet från tvn !! Vilket ljud höll jag på att säga, det låter som att någon står i en garderob och pratar genom en kakburk.

Och en annan sak.. dom sluter sända kl 9.30 på kvällen, det är ju då som jag äntligen har somnat, mamma har hunnit ta hand om disken, pappa har rengjort köksfläkten, då minsann slutar dom att sända på tvn, vad ska mamma och pappa göra då?? Ja då får dom sitta o spela kort, kanske dricka kaffe eller lyssna på Herb Albert på stereon, det är ju tur att det går att lyssna på stereon efter halv tio på kvällen i alla fall.

Nej detta måste gå att förändras jag ska krypa tillbaka till soffan med pennan i handen och skriva ned dessa anteckningar, sen så är det dags för mamma eller pappa att byta blöja på mig. Sen så är det sovdags tror jag.

Men allt detta vet dom nog, dom har inte missat det hittils.

Bäst att hinna rita ned dessa tankar innan dess.

Vi ses hejdå!!

Och förresten pappa har slagit på stereon redan nu, han spelar Herb Albert , mamma diskar och det är bara 1 månad kvar till Jul, och året är 1967"
Total home makeoverI bought a new computer, new curtains ( gardiner) i changed the red once to summer yellows, and bought new loudspeakers to the computer.
I put a new backgroud screen on the monitor were i wrote VIK whith big letters, it was the short name for Vidsels Idrotssklubb.
I felt very satiesfied cos i felt that i had done a totally home makeover , and i had succeded whith that.

I felt a sweet smell of sucess.


En kväll i mitt liv.


Älvsbyn  - Some years ago


Jag släckte lyset, lämnade rummet , klockan hade passerat 22.30Jag  gick till köket,  drack  varm choklad,  åt en smörgås med extra kaviar och ost på, tittade ut och såg  en mopedist köra förbi.

Ute var det 33 grader kallt , allt var lugnt, stilla och jag tittade på termometern för att se om den skulle ändra sig någon decimal, uppåt eller nedåt.

Jag borstade tänderna, gick och la mig under ett varmt täcke, lyssnade på nattradion,
och ville nästan inte somna in.

Genom en glimpa mellan persiennerna kunde jag se rimfrost på fönstret, och stjärnor lysa i  november natten.


Natt i en by


a camera close to me / en kamera nära mig.

Att  helt plötsligt komma till Kilafors
Klockan 07.20 hade vi (dvs jag, min kära M, mina bonus-barn L&L samt deras kompis M), lämnat Västerås, och börjat färden mot Åre.

Klockan hade nu hunnit bli 12.18 och 15.45 skulle vi vara framme,  där mina guddöttrar M och F samt deras föräldrar Jo o K väntade i ett mysigt ställe som vi skulle vara tillsammans på under ett par dagar, träffas, ha det trevligt, äta gott, bada bastu mm.

Jag körde egentligen fortare än vad som var tillåtet vilken den röda markeringen på monitorn vittnade om.
Om 3 mil skulle vi dessutom svänga till höger.

Vi passerade Kilafors i en hastighet av 78 km tim, där brukade mamma beställa garn från sa jag. 
Garntjänst hette det visst, undrar om det finns kvar?, jag insåg att det kanse inte var så macho att prata om det under denna bilfärd, men för mig var garntjänst i Kilafors ngt kultbetonat. jag hade inte tänkt på varken garntjänst eller Kilafors tidigare, men nu helt plötsligt så fanns vägskylten framför mig, där det klart och tydligt stod att vi befann oss just i K I L A F O R S.
 
Jag kunde minnas mamma bläddra i dom små tjocka garnprovskatalogerna som tydligen skickades från denna lilla by som jag nu 32 år senare passerade,  ute var det 0 gradigt, hoppas det blir fint väder i helgen, på radion spelades Bo Kaspers Orkester.


Året var 1977, och jag var den enda som lyckades sitta still och titta in i kameran

Jag gick i 4an var stolt över tröjan som mamma hade stickat mig, jag hade själv fått välja från garnprovskatalogen Garntjänst från Kilafors, jag valde en blå med vita stjärnor, mat-tanterna på skolan  berömmde mig alltid för den fina tröjan. På mina fötter hade jag snow-boats det var skor som dom flesta killarna hade, inte Niklas kanske som hade gula gummistövlar denna dag. Runt halsen hade jag en namnbricka där mitt namn var graverat, jag tittade koncentrerat in i kameran, och samtidigt var jag totalt ovetande om att det skulle ta mig 32 år innan jag skulle komma till Kilafors.
........................................................................
( Till mina guddöttrar samt till deras föräldrar säger jag/vi  tack för en trevlig helg i Åre, supermysigt ställe!! det gör vi gärna om )

...............................................................

Och till min älskade Marika som ligger och sover sött här i rummet där jag sitter , tillägnar jag henne denna sång.

Vi sitter i samma bil

" Vi sitter i samma bil, vi sitter i samma bil
Tusen år och tusen mil, vi sitter i samma bil.
Om det här är vad du vill, kan jag åka tusen till
En silverfärgad bil, vi sitter i samma bil.


För vi har varann, för vi har varann
Det finns dom som säger, jag tror det är sant.
Det finns ingenting, det finns ingenting vi inte kan,
För vi har varann.

Jag behöver dig just nu, för mig finns bara du
För mig finns bara du, jag behöver dig just nu.
Om man somnar för en stund, tar det slut på en sekund
En silvergrå missil, vi sitter i samma bil.

För vi har varann, för vi har varann
Det finns dom som säger
 jag tror det är sant
Det finns ingenting, det finns ingenting vi inte kan."

( Låten av Bo Kaspers orkester som fö spelar i Västerås den 27 November and we will be there! )
 

Älskar dig Marika, puss puss! / OlaRSS 2.0