Vidsel monteras ned

Åka slalom på Storberget och sen kl 20.30 vänta på att bussen skall komma, som ska ta oss tillbaka till byn. Köpa nya snow-joggers av märket "Lejon"skoaffären Sundqvists skor. Se senaste James Bond eller någon katastrof film på  Biograf Royal. Se brorsan skjuta bågskytte i bågskytte lokalen. Gå in på den lilla trånga kiosken på torget i Vidsel och säga att man vill ha blandat för 5 kronor.Tanka mopeden på Shell.  Spela bordtennis i källaren i kyrkan och låna nyckeln  av Elsa. Plocka plantor på ackord på plantskolan och försöka tjäna så mycket som möjligt. Se på film i IOGT lokalen. Sitta och vara nervös i väntrummet på tandläkar mottagningen.  Följa med mamma och handla på konsum.  (fd.Konsum),
Titta ut och se grannen måla om sitt hus. Se alla skidåkare som kommer till byn för att åka norrbottens största skidtävling Andörjan mellan Vidsel - Älvsbyn.  Se en turist stå på torget och ringa från en telefon hytt.

Följa med pappa på polisstationen    (fd. Polisstation)och få se hur det ser ut där han jobbar. 
Se  löparstafetten Storforsensdag. Följa med mamma till Berits textilshop. Jobba med skogsplantering på sommaren och slåss med myggen.
Se hus som byggs och gräsmatttor planteras. Sälja bär och tjäna pengar  (fika i  bärskogen).
Posta ett brev på posten till någon brevvän( Penpal) i ett annat land. Äta köttbullar och potatismos samt lingonsylt på Hotel Renkronan. Köpa get skinns handskar eller en Ingemar Stenmarks mössasnabbekiperingen. Tanka mopeden på OK av Nisse Juul. Spela tennis mot Pecka på grusbanan.Skolan Vidsel Januari 2009.

Innan allt försvinner


Innan allt försvinner
Innan allt är över
Hör jag från en bakgård
Slingrar in i dina mjuka ben

En solstråle i början  av Januari
Och dom lugna andetagen

....................................................................................................

Samhället överger glesbygden


Nedlagda skolor och långt till polis och sjukvård - steg för steg överger samhället den svenska glesbygden.
Uppdrag granskning har gjort en resa i ett Sverige som håller på att försvinna.


ALDRIG FÖRR har så få människor bott i den svenska glesbygden. Och de som bor kvar får allt längre till det som de flesta andra tar för givet: bensinmackar, sjukvård, dagis, skola och livsmedel.

Samtidigt som Sveriges totala folkmängd ökat så har befolkningen i glesbygden minskat med 20 procent och samhällets service har försämrats i samma takt som avfolkningen.


SKOLAN är för många symbolen för att det finns en framtid i en by. Bara under de senaste tio åren har antalet skolor i glesbygden minskat med 20 procent.

När skolan i Lansjärv lades ned år 2000, trots elevernas protester, betydde det att byns utförsbacke blev brantare. En hel generation håller på att lämna Lansjärv.

- När skolan lades ner flyttade alla kort efter. Och ingen lär ju flytta till Lansjärv. Ingen har flyttat hit som har barn, för de vet att det är långt till skola. Så är det, säger Pernilla Nordin, som själv planerar att flytta inom ett par år. Ovanstående text från "Uppdrag granskning "om en döende landsbygd 2009- 02-04

...............................................................................................................................

Sommarmoln kommenterar:

Snart kommer politikerna i Älvsby kommun att ta ett beslut om skolan i Vidsel och därigenom Vidsels framtid.

Samtliga foton i detta inlägg av Bloggaren själv


 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0